ISMERJ MEG!

Fehérgyarmaton születtem. Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltöttem a gyerekkoromat. Onnan kerültem Debrecenbe, ott érettségiztem, majd Budapestre jártam egyetemre. A szüleim tipikus első generációs értelmiségiek, mindketten meglehetősen szerény körülmények közül törtek fel. A kertészeti egyetemre jártak, kertészmérnökként végeztek. Az, hogy zöld politikus lettem, erősen összefügg édesanyám családi tradícióival, azzal a környezettel, amiben felnőttem. Nekünk a vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel teli kert – amit ma már úgy hívnak, hogy biogazdálkodás –, vagy a komposztálás és az esővíz összegyűjtése, vagyis a természet közelsége mind magától értetődő volt. Édesapám korán meghalt, hatéves koromban. Anyukám nevelt fel bennünket három testvéremmel. Nem volt felhőtlen gyerekkorunk, dehát, ahogy mondani szokás, az élet a legjobb tanítómester.

2000-ben szereztem szociológus diplomát az ELTE Társadalomtudományi Karán. Világéletemben érdekelt a történelem és a politika. Valójában politológusként dolgoztam, kutattam és tanítottam. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél voltam kutatásvezető, majd 2007-től kutatási igazgató. Emellett 2004-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója lettem, 10 éven át választási rendszerekről tanítottam.

2009-ben kerestek meg az LMP-től. Korábban semmilyen pártnak sem voltam a tagja, sőt a szakmában feltétel volt, hogy nem is lehetek. Nagy határátlépés volt ez számomra, 2010-ben mégis a párt kampányfőnöke lettem, és egy sikeres kampány után a Magyar Köztársaság Parlamentjében találtam magam. Sőt, a párt frakciója 2010 májusában frakcióvezető-helyettessé választott.

Néhány izgalmas és inspiráló év után, annak okán, hogy a legfontosabb célnak az Orbán-rezsim leváltását tartottuk, 2013. január 26-án társaimmal együtt kiléptünk az LMP-ből, és létrehoztuk a Párbeszéd Magyarországért nevű zöld-baloldali pártot. A 2014-es önkormányzati választáson Zugló polgármesterévé választottak. Zuglóban sok olyan úttörő kezdeményezést sikerült elindítanunk (pl. a minimáljövedelmet, a lakhatási támogatást vagy az ország legszigorúbb átláthatósági rendeleteit), amelyekkek kicsiben próbáljuk megmutatni, milyen is lehetne egy Orbán utáni Magyarország.

Az egyik legelső kezdeményezője voltam az előválasztás, mint intézmény magyarországi meghonosításának. Sokévnyi egyeztetés, vita és ötletelés után a 2019. évi önkormányzati választást megelőzően először 2019. januárban, majd júniusban a változást akarók előválasztást szerveztek budapesti főpolgármester-jelöltjük megválasztására, ezeken a választásokon én nyertem el a többség felhatalmazását. Ezt követően 2019. októberében Budapest népe főpolgármesterré választott.

Nős vagyok, feleségem pedagógus. Két gyermeket nevelek, és azt vallom, hogy a legfontosabb pozícióm továbbra is az apaság. Szeretném, ha ők már egy igazságosabb, élhető és összetartó országban válnának felnőtté. Úgy érzem, hogy erre most minden esélyünk megvan, ugyanis képes vagyok arra, hogy Magyarország új miniszterelnökeként pozitív változást hozzak az ország mindennapjaiba. A 2022-es választásokon ehhez kérem a te felhatalmazásodat is.