Önéletrajz

Ismerj meg!

Fehérgyarmaton születtem. Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltöttem a gyerekkoromat. Onnan kerültem Debrecenbe, ott érettségiztem, majd Pestre mentem egyetemre. A szüleim tipikus első generációs értelmiségiek, mindketten viszonylag alulról törtek fel. A kertészeti egyetemre jártak, kertészmérnökként végeztek. Az, hogy zöld politikus lettem, erősen összefügg édesanyám családi tradícióival, azzal a környezettel, amiben felnőttem. Nekünk a kert a vegyszermentes zöldségekkel és gyümölcsökkel – amit ma már úgy hívnak, hogy biogazdálkodás –, vagy a komposztálás és az esővíz összegyűjtése mind teljesen természetes volt; olyan, mint más gyereknek az, hogy felmászik egy fára. Édesapám korán meghalt, hat éves koromban. Anyukám nevelt fel bennünket három testvéremmel.

2000-ben szereztem szociológus diplomát az ELTE Társadalomtudományi Karán. Világéletemben érdekelt a történelem és a politika. Valójában politológusként dolgoztam, kutattam és tanítottam. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnél voltam kutatásvezető, majd 2007-től kutatási igazgató. Emellett 2004-től a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének oktatója lettem, 10 éven át választási rendszerekről tanítottam.

2009-ben kerestek meg az LMP-től. Korábban semmilyen pártnak sem voltam a tagja, sőt a szakmában feltétel volt, hogy nem is lehetek. Nagy határátlépés volt ez számomra, 2010-ben mégis a párt kampányfőnöke lettem, s egy sikeres kampány után a Magyar Köztársaság Parlamentjében találtam magam. Sőt, a párt frakciója 2010 májusában frakcióvezető-helyettessé választott.

Néhány izgalmas és inspiráló év után, mivel a legfontosabb célnak az Orbán-rezsim leváltását tartottuk, 2013. január 26-án társaimmal együtt kiléptünk az LMP-ből, és létrehoztuk a Párbeszéd Magyarországért nevű zöld-baloldali pártot. A 2014-es önkormányzati választáson Zugló polgármesterévé választottak. Zuglóban sok olyan úttörő kezdeményezést sikerült elindítanunk (pl. a minimáljövedelmet, a lakhatási támogatást vagy az ország legszigorúbb átláthatósági rendeleteit), amivel próbáljuk kicsiben megmutatni, milyen is lehetne egy Orbán utáni Magyarország.

Az egyik legelső kezdeményezője voltam az előválasztás, mint intézmény magyarországi meghonosításának. Sok évnyi egyeztetés, viták, ötletelés után a 2019. évi önkormányzati választást megelőzően először 2019. januárban, majd júniusban a változást akarók előválasztást szerveztek budapesti főpolgármester-jelöltjük megválasztására, ezeken a választásokon én nyertem el a többség felhatalamzását. Ezt követően 2019. októberében Budapest főpolgármesterévé választott.

Nős vagyok, feleségem pedagógus. Két gyermeket nevelek. Szeretném, ha ők már egy igazságosabb, élhető és összetartó országban válnának felnőtté.